"Pas moi qu'ai fait les voyages,C'est les voyages qui m'ont fait"
Bernard Lavilliers

Πέμπτη, Μαρτίου 01, 2007

καλό παιδί;

Ένα από τα blog (κι όχι blogs) που διαβάζω καθημερινά είναι αυτό της Ζωής. Η Ζωή , όπως τουλάχιστον περιγράφει τον εαυτό της , είναι από τα άτομα που ζηλεύω. Είναι από τα αλάνια. Τα αλάνια πάντοτε τα ζήλευα. Δεν υπήρξα ποτέ αλάνι. Εγώ ήμουν πάντα από τα “καλά παιδιά”, κάτι που το έχω μετανιώσει πάρα πολύ. Αν κάτι μου άρεσε στο ΤΕΙ ήταν ότι τα χρόνια που ήμουν εκεί (τώρα κάνω την πτυχιακή μου και φεύγω) άρχισα να το αποβάλω.


Το καλό παιδί είναι καλό για τους άλλους. Όχι για το ίδιο. Ένα καλό παιδί είναι σαν να λέμε ο μαλάκας της παρέας. Όταν μερικές φορές πάνε να με πουν έτσι στην πραγματικότητα με στεναχωρούν. Μου ακούγεται σαν βρισιά, κατάρα. Θα προτιμούσα να μου το “πούνε” με το να με πάρουν τηλέφωνο για καφέ, για ποτό, μια βόλτα. Όχι αυτό. Είναι άσχημη ταμπέλα τούτη.


Το καλό παιδί είναι υπάκουο και ουσιαστικά καταπιέζει τον εαυτό του. Δεν μπορείς να φανταστείς την ευχαρίστηση που ένιωσα σαν έκανα αυτά που ήθελα εγώ. Όταν έκανα τις χαζομικροπαρανομίες μου. Το “έτσι γούσταρα και το 'κανα” είναι τόσο απελευθερωτικό. Δεν εξηγούνται όλα. Απλά κάποια έτσι θέλουμε και γίνονται. Απλά γίνονται.


Ένα καλό παιδί θα πρέπει να το πάρει το ίδιο είδηση και να βρει τον τρόπο να γίνει ένα κακό παιδί. Κακό για τους άλλους φυσικά. Γιατί τελικά θα δει ότι ζούσε μια ζωή φτιαγμένη από άλλους. Με αλλονών τους κανόνες και τις επιθυμίες. Το κακό ενοχλεί που δεν θέλει να κάνει αυτά που εμείς θέλουμε.


Δεν απορείς με το γιατί τόσοι και τόσοι αντιπαθούν τις γάτες;. Δεν είναι υπάκουες λένε. Λες και θα πρεπε. Ενώ ο σκύλος; Ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου. Σκλάβος εννοούνε ή στην καλύτερη υπηρέτης. Κάτι τέτοιο είναι και το καλό παιδί. Ένα βολικό παιδί. Βολικό για τα θέλω μας.


Το αλάνι όσο και να το στιγματίζουν ζει όπως θέλει και υφίσταται της συνέπειες. Το αλάνι μαθαίνει να ζει ελεύθερο.


Γι' αυτό ελπίζω ,έστω κι αργά, κάποια να στιγμή να σταματήσω να ζηλεύω τα αλάνια, γιατί αλάνι θα χω κι εγώ γίνει.

6 σχόλια:

Γεωργία είπε...

Αντιπαθώ τις περισσότερες γάτες (ορισμένες τις έχω λατρέψει για να πω την αλήθεια, είχα κι όλας γατούλες).

Όχι επειδή είναι "ανυπάκουες" αλλά επειδή πάντα μου δίνουν την αίσθηση ότι είναι αδιάφορες.

Έχει μεγάλη διαφορά.

Τόση διαφορά έχει και το "καλό παιδί" από το καλό παιδί (σκέτο, χωρίς εισαγωγικά).

Διαλέγεις τι γουστάρεις να είσαι, και γίνεσαι. Όχι εύκολα, αλλά απλά.

cortlinux είπε...

@γεωργία
Ίσως να μην γίνεται κατανοητό στο κείμενο όμως όταν λέω από ένα σημείο και μετά καλό παιδί εννοώ αυτό με τα εισαγωγικά.

Όσο για τις γάτες δεν μπορώ να κατανοήσω πώς εννοείς το αδιάφορες Παρόλα αυτά οι περισσότεροι δεν τις συμπαθούν λόγω το ότι δεν είναι υπάκουες.

ggk είπε...

Μια χαρά είναι τα καλά παιδιά και ξέρω πολύ καλά τι εννοείς όταν λες καλό παιδί.

Τα αλάνια είναι επίσης μια χαρά φτάνει να είναι ο εαυτός τους. Άμα είναι αλάνια επειδή το επιβάλλει η τρεντοκατάσταση στην οποία ζουν, τότε είναι βλάκες.

Οτιδήποτε και να κάνεις να είσαι ο εαυτός σου. Οι αλλαγές στην ζωή δεν είναι κακές αν είναι αληθινές.

Επίσης, τα σκυλιά δεν είναι σκλάβοι. Δεν σου κάνουν καμία δουλειά. Είναι καλοί φίλοι και εκτιμούν αυτό που τους δίνεις. Τα βρωμόγατα μπορεί να τα ταϊσεις και μετά να έρθουν να σε γρατζουνίσουν.
:P

melanhappy είπε...

με στεναχωρείτε φίλτατε και είναι σύντομος ο βίος κι άχρηστη η πολιτεία γι' αυτοαναλώσεις σε αντιθέσεις καλού/κακού. Ας μην ξεχνάμε πως η προφάνεια σε συμπεριφορά ενός "αλανιού" είναι αυτή που τον καθιστά ευάλωτο και τελικά αβλαβή, ακίνδυνο. Είναι ευχάριστο θέαμα προς μίμηση λόγω και μιας δόσης επαναστατικού "ηρωισμού", μα και χρησιμότατος σε παραγωγούς, σκηνοθέτες κι επιχειρηματίες. Showbiz εργαλείο. Make your money

doctor είπε...

Αν είσαι ο εαυτός σου μη φοβάσαι κανέναν (doctor, Αθήνα 3.3.2007).

doctor

cortlinux είπε...

θα συμφωνήσω μαζί σας με τη βασική σκέψη:
"να λειτουργείς όπως πιστεύεις κι όχι όπως πρέπει"

παρόλα αυτά το αλάνι έχει πάντα τη γοητεία του. και ίσως κάτι που δεν έγινε αντιληπτό στο κείμενο. όταν μιλάω για αλάνι μιλάω για ένα άτομο που λειτουργεί με βάση τα θέλω του, όχι τα πρέπει από όπου κι αν προέρχονται αυτά (κοινωνιά κτλ). ένα "αλάνι" που λειτουργεί έτσι απλά για να είναι τρέντι (όπως λέει η ggk) είναι επίσης "καλό" παιδί και συμβιβάζεται εύκολα.

doctor και melanhappy καλώς ήρθατε