"Pas moi qu'ai fait les voyages,C'est les voyages qui m'ont fait"
Bernard Lavilliers

Κυριακή, Απριλίου 06, 2008

Το η ελληνική έκδοση του Scientific American αναστέλει την λειτουργία της

Ήλπιζα να είναι πρωταπριλιάτικο αστείο όμως δεν είναι. Η προτελευταία παράγραφος των "προλεγόμενων" είναι ξεκάθαρη. Αντιγράφω: "...Και εξ αυτού υποχρεωνόμαστε πλέον να αναστείλουμε την ελληνική έκδοση του περιοδικού μας..."(*). Έστειλά ένα email ρωτώντας το κατά πόσο αυτό αληθεύει, μήπως είναι απλά ένα είδος "αστείου". Δυστυχώς η απάντηση δεν ήταν αρνητική. Κανένα αστείο... Έστω κρύο.

Δεν ξέρω ποια ήταν η σχέση σας με το Scientific American, η δική μου γνώμη ήταν ότι αποτελεί ή μάλλον αποτελούσε την πιο επιστημονική έκδοση περιοδικού που απευθυνόταν σε ένα πιο μαζικό κοινό. Κατάφερνε από την μια να εισάγει το απλό κόσμο στον κόσμο της επιστήμης και από την άλλη να ενημερώνει τους ίδιους τους επιστήμονες. Ο λόγος του απλός για τα επιστημονικά επίπεδα αλλά όχι απλοϊκός. Δεν υπήρχαν γενικότητες ενώ τα άρθρα δεν στηριζόντουσαν σε φήμες, υπήρχαν πηγές στο τέλος κάθε κυρίου άρθρου όπου σε παρέπεμπαν για περαιτέρω μελέτη (αυτό σε άλλο εντελώς επίπεδο μόνο στον Ιό της Κυριακής το έχω ξαναδει ).

Τον τελευταίο καιρό είχα αρχίσει να αποκτώ μια πιο σταθερή σχέση μαζί του αν και το είχα ανακαλύψει πριν δύο χρόνια. Και άλλαξε πολλά στον τρόπο με τον οποίο σκέφτομαι και λειτουργώ. Ακόμη και στον τρόπο που αντιμετωπίζω την δουλειά μου.

Στεναχωριέμαι και πικραίνομαι που μια τέτοια έκδοση δεν μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει στην ελληνική αγορά. Ελπίζω η αναστολή να μην κρατήσει πολύ. Στην φτωχή ελληνική πραγματικότητα η ύπαρξη του επιστημονικού λόγου και σκέψης λείπουν (σε αντίθεση με τα επιστημονικοφανή).

(*)ελληνική έκδοση Scientific American τεύχος Απριλίου 2008 σελίδα 7

5 σχόλια:

Σοφία είπε...

Δεν το είχα καν ακουστά, αλλά όντως είναι λυπηρό ότι ένα σοβαρό-επιστημονικό περιοδικό αναγκάζεται να κλείσει, φαντάζομαι λόγω χαμηλών πωλήσεων. Δυστυχώς ο πολύς κόσμος θέλει κουτσομπολιά και φωτογραφίες, και σε μια μικρή αγορά όπως η ελληνική είναι δύσκολο να επιβιώσουν τα πιο "λόγια" έντυπα.

Unknown είπε...

Πάντως υπάρχουν αρκετά επιστημονικά περιοδικά εκεί έξω και αυτό είναι πολύ καλό. Θα συμφωνήσω με την Σοφία περί μικρής αγοράς. Όταν υπάρχουν τόσα πολλά εναλλακτικά περιοδικά (αν και ο κόσμος διψάει για πληροφορίες) μοιραίο είναι κάποια να μην επιβιώσουν οικονομικά.

Προτείνω το Nexus το οποίο κινείται σε άλλα χωράφια αλλά είναι πολύ καλό και με σοβαρή προσέγγιση των θεμάτων.Μάλιστα στο νέο τεύχος έχει άρθρ για το blogging. Αξίζει προσοχής.

Καλησπέρα cortlinux

cortlinux είπε...

@σοφία

βασικά κρίμα είναι που δυστυχώς ακόμη και ένα μεγάλο μερός του επιστημονικού κόσμου δεν ενημερώνεται από τα επιστημονικά περιοδικά αλλά επιστημονικίστικα.

@samael

δεν θα συμφωνήσω samael. τα περισσότερα δεν εμφανίζουν τις πηγές τους. ακόμη δεν υπάρχουν στοιχεία των συγγραφέων τους (τι ειδικότητα έχουν κτλ).

το nexus λίγο που το ξεφύλλησα δεν είναι του τύπου μου. νομίζω ότι "πάσχει" από τρομολαγνία.

Unknown είπε...

Για πηγές δεν ξέρω καθώς δεν τα έχω διαβάσει όλα, αλλά ειδικότητες φαντάζομαι πως κάπου θα αναγράφονται.

Δεν συμφωνώ για το Nexus παρόλο που το παίρνω 2 φορές τον χρόνο. Δεν νομίζω πως πάσχει από τρομολαγνεία, καθώς ξέρεις ποιος γράφει τι και υπάρχουν στοιχεία. Νομίζω πως παρουσιάζει μια άλλη εικόνα των γεγονότων που δεν παρουσιάζεται από τα κυρίαρχα ΜΜΕ και σίγουρα δεν χρειάζεται να την ασπαστεί κανείς αλλά αν μη τι άλλο ούτε και να την απορρίψει.

cortlinux είπε...

Για τα περισσότερο επιστημονικά περιοδικά επειδή το έχω ψάξει θα σου πω ότι συνήθως δεν αναφέρουν την πηγή τους ή θα είναι γενική. Άντε να αναφέρουν την ειδικότητα του συντάκτη (κι αυτή κουτσουρεμένη).

Για το Nexus απλά αυτή είναι η γνώμη μου, ίσως να το αδικώ. Θα το ξανακοιτάξω.

Καλησπέρα ξανά :-)