"Pas moi qu'ai fait les voyages,C'est les voyages qui m'ont fait"
Bernard Lavilliers

Παρασκευή, Οκτωβρίου 05, 2007

Σημειώσεις

Θυμάμαι όταν πρωτομπήκα στην σχολή πριν 7 χρόνια (γκουχου γκουχου) ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετώπισα είναι η συλλογή από την μια αλλά και η οργάνωση από την άλλη των σημειώσεών μου.

Σημειώσεις όταν μιλάμε για ΤΕΙ Αθηνών αποτελούν τα δύο εξής:
1) Προσωπικές σημειώσεις που κάνεις εσύ ο ίδιος κατά την διάρκεια των παραδόσεων (άμα έρθει ο καθηγητής φυσικά ή αν έχει ξυπνήσει έγκαιρα για να πας)
2) Σημειώσεις που σου δίνει ο καθηγητής αντί βιβλίου, που συνήθως ήταν κακογραμμένες ή κακοφωτοτυπιμένες δακτυλογραφήσεις (με γραφομηχανή παρακαλώ). Ή στην καλύτερη φωτοτυπία του βιβλίου που έχει επιλέξει ο καθηγητής να παραδώσει ή να εξετάσει. Φοβερή και σπάνια περίπτωση αποτελούσε ο καθηγητής που ο ίδιος είχε δακτυλογραφήσει τις σημειώσεις του στο Word .

Όλα αυτά αποτελούν έναν τεράστιο χάρτινο όγκο όπως μπορεί κανείς να καταλάβει.


σφήνα: είναι φοβερά αστείο να βλέπεις ξαφνικά μετά από χρόνια τα 4 πακέτα των 100 σελίδων Α4 που σου έδιναν να μετατρέπονται σε ένα καλαίσθητο βιβλιαράκι (σελίδες Α5) που το κρατάς άνετα με το ένα χέρι. Μάλλον τώρα που το σκέφτομαι δεν το βρίσκω και τόσο αστείο. Μαλάκας νιώθω :-P

Που λέτε γενικά για έναν φοιτητή ένα από τα βασικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει είναι το πως θα οργανώσει τις σημειώσεις του και κατ' επέκταση τις σπουδές του για να τελειώσει όσο πιο γρήγορα γίνεται (ο γραφών εξαιρείται γιατί το γάμησε εντελώς το θέμα).

Τότε που ήμουν εγώ το ζήτημα ήταν αρκετά περίπλοκο (όχι δεν δικαιολογούμαι. για άλλους λόγους το άργησα) , με βασικό τ' ότι η χρήση των υπολογιστών (μην μιλήσουμε για τη χρήση του διαδικτύου ) δεν ήταν τόσο διαδεδομένη όπως σήμερα. Τώρα πια υπάρχουν πολλές εφαρμογές (δωρεάν και μη) που μπορούν να βοηθήσουν τον σύγχρονο σπουδαστή/φοιτητή.

Μια τέτοια δωρεάν εφαρμογή-υπηρεσία είναι το notely όπου με μια εγγραφή, σου προσφέρει μια διαδικτυακή σουίτα μέσω της οποίες μπορείς να επεξεργαστείς το πρόγραμμά των σπουδών σου , να προσθέσεις σημειώσεις, διευθύνσεις που ανακάλυψες στο διαδίκτυο, προσωπικό ημερολόγιο, λίστα του τι πρέπει να κάνεις κτλ. Γενικά μια πολύ χρήσιμη εφαρμογή για τους μελετηρούς.

Όμως είσαι εκτός σύνδεσης και θες να επεξεργαστείς το πρόγραμμά σου ή τις σημειώσεις σου. Κανένα πρόβλημα. Το novely σου δίνει την δυνατότητα να αποθηκεύσεις το πρόγραμμά σου σε μορφή cvs οπότε μέσω του Sunbird (για παράδειγμα) να το επεξεργαστείς, καθώς και τις σημειώσεις σου σε μορφή pdf ή doc (δεν νομίζω εδώ να θέλετε να προτείνω προγράμματα :-) ) Φυσικά η διαδικασία λειτουργεί και ανάποδα μια και μπορείς να εισάγεις τα επεξεργασμένα δεδομένα σου.

Πες ότι κάτι συνέβει στον σέρβερ της notely (λέμε τώρα) ή έκανες κάποια λάθος ρύθμιση ή έσβησες κάτι που δεν έπρεπε. Πάλι δεν υπάρχει πρόβλημα μια και μπορείς να αποθηκεύσεις με ένα απλό πάτημα όλα τα δεδομένα σου με backup στον σκληρό σου.

Από την πρώτη μου επαφή έμεινα ευχαριστημένος. Δεν χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να κατανοήσεις στον τρόπο λειτουργίας της υπηρεσίας που είναι πανεύκολη.
Το μόνο πρόβλημα που αντιμετώπισα είναι το ότι στα αρχεία pdf και doc που αποθήκευσα στον υπολογιστή μου δεν έγινε σωστά η μετατροπή των ελληνικών. Πρόβλημα που πιστεύω ότι θα λυθεί σύντομα ...

Κάτι που ξέχασα να πω (για τους πιο μελετηρούς νέους) είναι ότι η notely σου δίνει την δυνατότητα άμεσης επαφής με το facebook. Αλλά αυτά φυσικά είναι για άλλες μελέτες... και σημειώσεις... πιο προσωπικές...


Την υπηρεσία της novely θα την χρησιμοποιήσω για λίγο τώρα στην διεξαγωγή της πτυχιακής μου. Ευελπιστώ όμως να την χρησιμοποιώ και πιο μετά εφόσον μπορέσω και πραγματοποιήσω και το μεταπτυχιακό που θέλω να κάνω...


Καλό Καινούριο Ακαδημαϊκό Έτος
σε όλους τους φοιτητές/σπουδαστές

Δεν υπάρχουν σχόλια: