"Pas moi qu'ai fait les voyages,C'est les voyages qui m'ont fait"
Bernard Lavilliers

Σάββατο, Μαρτίου 22, 2008

διάλειμμα για επίκαιρα και διαστημικά

Την Τετάρτη 19 του μηνός "έφυγε" ο συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας Sir Arthur Charles Clarke. Γνωστός από το έργο του "2001: Η οδύσσεια του διαστήματος" όπου μεταφέρθηκε από τον Stanley Kubrick στον κινηματογράφο ο Arthur Clarke και όπου ουσιαστικά έγινε πιο γνωστός στο ευρύ κοινό , ο Arthur Clarke υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας(*). Όντας γνώστης του αντικειμένου (υπήρξε ο πρώτος που πρότεινε την χρήση δορυφόρων στις τηλεπικοινωνίες) πραγματεύτηκε την εξέλιξη της τεχνολογίας καθώς και την σχέση που θα αποκτούσε ο άνθρωπος με αυτήν.

Στα 90 του γενέθλια από το σπίτι του στην Sri Lanka o Arthur Clarke δημοσίευσε βίντεο σχετικά με την πορεία της ανθρωπότητας μέχρι τώρα καθώς και για το μέλλον που έρχεται.
Με μεστό λόγο , χωρίς υπερβολές μηδενισμού ή υπεραισιοδοξίας μας τόνισε τα σημεία που πρέπει να προσέξουμε αλλά καθώς και τις δυνατότητες που μας δίνονται να εξελιχθούμε περισσότερο.


Στο βίντεο θα ακούσατε να αναφέρεται σε διαπλανητικά ταξίδια. Σας φαίνεται (και λογικό) κάτι πολύ μακρινό. Όμως ήδη από τον Σεπτέμβρη που μας πέρασε η Google προσφέρει στην εταιρεία που θα καταφέρει να φτιάξει διαστημικό σκάφος που θα προσεδαφιζόταν στην Σελήνη το ποσό των 30 εκατομμυρίων δολαρίων. Πέρα από το ποσό που είναι αρκετά υψηλό ο πιο υποψιασμένος βλέπει ότι η εποχή του διαστήματος ίσως να μην είναι και τόσο μακρυά και ότι ανοίγονται νέοι ορίζονται για την πορεία της ανθρωπότητας.

Από την άλλη και με αφορμή αφιέρωμα του περιοδικού Scientific American στο τεύχος Φεβρουαρίου, μαθαίνουμε ότι στην κεντρική Ευρώπη πρόκειται να πραγματοποιηθεί πείραμα στον επιταχυντή LHC σχετικά με την σωματιδιακή φύση του σύμπαντος. Πιο συγκεκριμένα θα επιδιωχθεί να εξηγηθεί η φύση της λεγόμενης σκοτεινής ύλης πράγμα που πρόκειται να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε την σωματιδιακή φυσική ως σήμερα (πιθανόν να εξηγηθεί και η φύση της ενέργειας όπως ευελπιστούν οι επιστήμονες).

Γενικά αγνοώντας τις κασάνδρες που περιμένουν την καταστροφή νομίζω ότι ζούμε σε μια πολύ ενδιαφέρουσα εποχή γεμάτη με νέες προκλίσεις και προβλήματα να επιλυθούν. Προβλήματα πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν, όμως η απαξίωση της όποιας εξέλιξης απλά οδηγεί προς τα πίσω. Από την άλλη τα προβλήματα δεν πρέπει να αγνοηθούν αλλά όσο γίνεται να αντιμετωπιστούν δυναμικά.

(*)Για όσους δεν έχουν διαβάσει κάποιο από τα έργα του σας προτείνω το απόσπασμα που έχει ο μιχάλης στο blog του τόσο σε πρωτότυπο όσο και μεταφρασμένο.


Αναφορές από τις εξής πηγές:
1)RAM τεύχος 220
2)Scientific American ελληνική έκδοση τεύχος Φεβρουαρίου έτους 2008

8 σχόλια:

doctor είπε...

ΕΧΩ ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΝΕΑ!!!

Ο φίλος blogger Ioannisk, έπειτα από 6 μήνες περιπετειών με την υγεία του (υπέστη ανεύρυσμα στις 10 Σεπτεμβρίου 2007), επέστρεψε και άφησε σχόλιο στο blog του!!!

Η χαρά μου είναι απίστευτη. Μπείτε να αφήσετε μήνυμα συμπαράστασης:

http://ioanniskaramitros.blogspot.com/

doctor

Unknown είπε...

Ο Άρθουρ Κλαρκ ήταν συγγραφέας σχεδόν 100 βιβλίων κι από την αρχή υποστήριζε την ιδέας ότι το πεπρωμένο της ανθρωπότητας είναι πέρα από τα όρια της γης.

Η εργασία του ήταν επίσης προφητική: Έκανε μια λεπτομερή πρόβλεψη των τηλεπικοινωνιών μέσω δορυφόρων το 1945, δεκαετίες πριν την πρώτη πτήση δορυφόρου σε τροχιά.

cortlinux είπε...

doctor

σε ευχαριστώ doctor :-)

samael
νομίζω ότι ο κλαρκ αποτελούσε την περίπτωση εκείνη των ανθρώπων όπου η γνώση και η φαντασία συνδυάζονται καταλυτικά.

Jason είπε...

Πράγματι, ζούμε σε μία εποχή καταπληκτική από επιστημονικής απόψεως, όμως ξέρεις τι γίνεται;
Ίσως είναι η καθημερινότητα όπως τόσο ρουφηχτική ώστε να μην απασχολεί τόσο πολύ τελικά το μέσο άνθρωπο το πραγματικά απίστευτα ενδιαφέρον πείραμα στον επιταχυντή του CERN ή τα ταξίδια στο φεγγάρι.
Ενώ ας πούμε πριν από 50, 100, 200 χρόνια, οι μεγάλες εφερεύσεις της επιστήμης άλλαζαν τον κόσμο από τη μία μέρα στην άλλη με το σιδηρόδρομο, το τηλέφωνο, το ρεύμα ή την τηλεόραση. Άλλαζαν τη φύση της καθημερινότητας, κάτι που σήμερα πια δε συμβαίνει εύκολα. Μέχρι να εφευρεθεί τέλος πάντων η κβαντική τηλεμεταφορά. :)

Πολύ καλό άθρο, cortinlux.

Jason είπε...

Cortlinux*

Το έχω αυτό, πάντα σε γράφω ανάποδα.
Και το έχω ξαναπει στον εαυτό μου, είναι σύνθετο με τη λέξη Linux μέσα. :P

cortlinux είπε...

καλέ μου jason

Δεν νομίζω ότι είναι θέμα εποχής. Μην ξεχνάμε ότι την εποχή που ανακαλύφθηκε ο ηλεκτρισμός δεν δόθηκε και τόση σημασία γιατί εκτός του ότι ο περισσότερος κόσμος είχε να αντιμετωπίσει τις καθημερινές βιοποριστικές (κι όχι μόνο) ανάγκες του, δεν υπήρχε κι αντίστοιχη δυνατότητα ενημέρωσης.

Επίσης τα αποτελέσματα αυτών των ανακαλύψεων ουσιαστικά φάνηκαν πολύ αργότερα.

Θέλω να πω ότι μιλώντας για κασάνδρες δεν αναφέρομαι στους ανθρώπους που καθημερινά τους βγαίνει το λάδι για την επιβίωση. Φυσικά κι όχι. Αλλά αναφέρομαι στους ανθρώπους που αντί να δουν το πόσο προχωρήσαμε (με τις ριζοσπαστικές ανακαλύψεις ή εφευρέσεις που ανέφερες) αλλά και τις δυνατότητες που μας παρέχονται για ακόμη πιο ριζοσπαστικές ανακαλύψεις ή εφευρέσεις τα απορρίπτουν ως μηδενικές αλλαγές. Κοιτούν μόνο την αρνητική τους χρήση κι όχι την θετική ή ακόμη χειρότερα δεν βλέπουν τίποτα.

Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια :-)

mickey είπε...

Θερμά συγχαρητήρια για το post. Δεν έχω λόγια.

Εύγε, νέε μου!

cortlinux είπε...

σε ευχαριστώ μιχάλη :-)