"Pas moi qu'ai fait les voyages,C'est les voyages qui m'ont fait"
Bernard Lavilliers

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 09, 2007

Νοοτροπία Χόμπιτ

Δύο φράσεις που ξεχώρισα από ένα βιβλίο που διαβάζω τελευταία. Η μία είναι η εξής: "Το δέντρο μουγκρίζει όταν το κόβουν, ο σκύλος γαυγίζει όταν τον χτυπούν, κι ο άνθρωπος μεγαλώνει όταν τον προσβάλλουν," και η άλλη : "μάνα μου κι αδέλφια μου είναι εκείνοι που δεν χρειάζεται να περιμένουν την ώρα του θανάτου μου για να πονέσουν τη ζωή μου". Οι παραπάνω φράσεις είναι από το βιβλίο "το κατά Ιησούν Ευαγγέλιο" του Ζοζέ Σαραμάνγκου. Είναι φράσεις που με έχουν προβληματίσει σχετικά με πολλά θέματα.
Ένα από αυτά είναι ο φόβος που έχουμε οι νέοι να μείνουμε μόνοι μας και να αντιμετωπίσουμε τις όποιες καταστάσεις. Ότι ξεχνάμε ότι ζωή σημαίνει και πόνος. Δεν θα πω το χιλιοπαιγμένο μόνο πόνος. Το βρίσκω επιεικώς ηλίθιο. Η ζωή έχει πόνο και ευτυχία. Ίσως όχι ισόποσα αλλά και η αναλογία κατά ένα βαθμό από εμάς εξαρτάται. Πάντως, τα εμπεριέχει και τα δύο.
Η αδυναμία μας αυτή λοιπόν μας οδηγεί , πιστεύω, στο να μην ωριμάζουμε. Αφήστε που έχουμε μπερδέψει την ωρίμανση με την συντηρητικοποίηση. Ένας ώριμος άνθρωπος δεν είναι κατανάγκην συντηρητικός. Ίσως πιο προσεχτικός. Σίγουρα πιο ελεύθερος. Μας βλέπω και βλέπω δειλά ,κυρίως, άτομα που θέλουν κυρίως να επιβιώσουν. Κι όχι δεν μιλάω για τα άτομα που πραγματικά αναγκάζονται να βγουν στη βιοπάλη (τα οποία παρεπιπτόντως συνήθως δεν πουλάνε τα όνειρά τους). Μιλάω για άτομα που προτιμούν την οικογενειακή ασφάλεια από την ελευθερία.
Όσο μας παρακολουθώ θυμάμαι το παραμύθι του Τόλκιν "Χόμπιτ". Όπου τα μικρά χόμπιτ ήθελαν να ζουν μια ήσυχη και μονότονη ζωή παρά να ζουν την περιπέτεια. Αυτό. Μάλιστα. Χόμπιτ μου μοιάζουμε. Μίζερα, χοντρουλά χόμπιτ που φοβούνται των εαυτό τους. Και επειδή κάποιες κυρίες θα βιαστούν να σκεφτούν ότι αυτά τα λέω μόνο για τον ανδρικό πληθυσμό , θα σημειώσω ότι αναφέρομαι και στον γυναικείο πληθυσμό ο οποίος δεν είναι λιγότερος ευνούχος από τον ανδρικό. Απλά την γυναίκα την έχουμε συνηθίσει εξαρτώμενη. Το θεωρούμε δεδομένο. Μας φαίνεται ακόμη παράξενο μια γυναίκα μόνη κι ανεξάρτητη. Ενώ τον άνδρα δεν τον έχουμε συνηθίσει εξαρτώμενο και μας φαίνεται παράξενο (εξού και το "δε υπάρχουν πια άνδρες" στο οποίο θα αντιτάξω το "δεν υπάρχουν πια ώριμα άτομα (άνδρες , γυναίκες)").
Αλήθεια ,όμως, αυτό θέλουμε από εμάς; Δεν έχουμε όνειρα; Δεν υπάρχει κάποιος κρυμμένος θησαυρός που θέλουμε να ψάξουμε; Όλα έχουν τελειώσει; Γιατί φοβόμαστε να αναθεωρήσουμε καταστάσεις. Γιατί τόσος φόβος;
Μήπως ξεχάσαμε να ονειρευόμαστε; Μήπως όμως ξεχνάμε ότι τα όνειρα είναι κάτι που δημιουργούμε εμείς; Και στην τελική μήπως τα δανεικά όνειρα δεν έχουν να μας πουν κάτι; Θέλουμε να ζούμε δανεικές ζωές και δανεικά όνειρα;
Είναι πράγματα που με προβληματίζουν και με πονάνε.
Αν και προσωπικά έχω πάρει τις αποφάσεις μου, με προβληματίζει όταν βλέπω πολλούς συνομιλίκους μου με τέτοιες νοοτροπία. 25άρηδες που έχουν πεθάνει πριν καν γεράσουν.

3 σχόλια:

ggk είπε...

Άμα καθόμαστε μέσα στα σπίτια μας και κάνουμε τέτοιου είδους φιλοσοφίες σε διαβεβαιώ ότι δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε τίποτα παραπάνω. Ο κόσμος θα είναι γκρι για πάντα.

Άμα αρχίσουμε να βγαίνουμε προς τα έξω, να ταξιδεύουμε και να γνωρίζουμε κόσμο (σωστό κόσμο, όχι τα χαζόμπαζα που θεωρούν τον εαυτό τους σημαντικό και δεν καταδέχονται να σου μιλήσουν)τότε πάμε σε άλλο επίπεδο.

Και όταν αρχίσεις να το κάνεις αυτό, θα βλέπεις τα Χόμπιτ από άλλη οπτική γωνία. Δεν ήταν μίζερα και φοβισμένα. Ήταν παιχνιδιάρικα και γούσταραν πολύ να διασκεδάζουν πίνοντας και χορεύοντας.

cortlinux είπε...

Αντιφάσκεις ggk αναφερόμενη στα Χόμπιτ, μια και ήταν πλάσματα (άμα διαβάσεις το ομότιτλο βιβλίο θα δεις) που δεν ήταν ότι αγαπούσαν να διασκεδάζουν. Ήταν πλάσματα που απλά ήθελαν να ζουν στον κόσμο τους. Δεν ήθελαν να δουν κάτι καινούριο και θεωρούσαν περίεργο (ίσως κι επικίνδυνο) όποιον ξεκινούσε να φύγει από την επικράτειά τους.

Τώρα, εγώ δεν είπα ότι ο κόσμος είναι γκρίζος. Είπα ότι είναι γκρίζος όταν δεν τον "βάφουμε" εμείς με τα δικά μας χρώματα. Σε αυτό αναφέρθηκα. Γιατί χρώματα είναι τα όνειρα, τα ταξίδια που αναφέρεις κτλ.

Αυτό στο οποίο αναφέρομαι είναι ότι βλέπω πολύ κόσμο (μεγάλο ποσοστό) που δεν θέλει να ταξιδέψει (ενώ μπορεί), δεν θέλει να δει τίποτα καινούριο, που οτιδήποτε καινούριο αντιδρά. Ότι υπάρχουν άτομα που δεν λειτουργούν έτσι το παραδέχομαι.

Και η φιλοσοφία ή η περίσκεψη είναι ένα βήμα για να "ξεφύγεις" από τέτοιες καταστάσεις.

ggk είπε...

Το Χόμπιτ το έχω διαβάσει και τα Χόμπιτ δεν βρήκα καθόλου μίζερα τα Χόμπιτ. Το αντίθετο μάλιστα. Επίσης κυνηγούσαν την περιπέτεια, απολάμβαναν το φαγητο, το ποτό και τη ζωή στη φύση... Αυτό που θέλω να σου πω είναι ότι τα Χόμπιτ γούσταραν που ήταν έτσι και δεν είναι κακό που δεν ήθελαν να ταξιδεύσουν.

Έτσι και με τους ανθρώπους. Υπάρχουν αυτοί που δεν τους ενδιαφέρει να δουν τιποτα παραπάνω (γραψτους κανονικότατα αν δεν σου κάνουν εσένα) και δεν πρέπει να τους κατηγορείς γιατί είναι ευτυχισμένοι και δεν γίνεται να είμαστε όλοι ίδιοι και υπάρχουν και αυτοί που τους αρέσει η αναζήτηση (έξω από το σπίτι γρήγορα για να τους βρεις αν τους γουστάρεις)