"Pas moi qu'ai fait les voyages,C'est les voyages qui m'ont fait"
Bernard Lavilliers

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 22, 2008

macεδονία

Επειδή πήρε χτες το μάτι μου τον Άδωνη να ξεσπαθώνει στην tv
και επειδή αναμένουμε πάλι πανmacεδονικά συλλαλητήρια.
μήπως να βλέπαμε και τι αποφάσεις έχουν πάρει ήδη τα φιλαράκια μας
αλλά καθώς και το πόσο μας έχουν βοηθήσει τα συλλαλητήρια (αλήθεια γιατι οι συγκεντρώσεις των ακροδεξιών λέγονται έτσι;);

το παραπάνω screenshot είναι από την επίσημη istoσελίδα της Σία (CIA).

Το περτικαλί κρατίδιο από πάνω τι όνομα λέει; (είδατε ; βοηθάω. το βαψα για να μην κουράζεστε αλλά πατήστε το κι εσείς για να μεγαλώσει)

Από την άλλη όπως είπε και ο Λοβέρδος χτες (παραδόξως) δεν γίνεται να γίνονται συζητήσεις με διαρροές (ναι ALTER έβλεπα).
Δεν δείχνει σοβαρή κοινωνία... Πώς είπατεεεε;;; (Τι είμαστε;;;;;)


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
mac: το πιο χάλια burger της Ελλάδας.
μια αντιαμερικάνικη προσφορά by cortlinux

9 σχόλια:

Σοφία είπε...

Όλοι Μacedonia την λένε στο εξωτερικό, όχι μόνο η CIA. Και στα CD της Eurovision να κοιτάξεις, Macedonia λέει (σε μερικά λέει FYR Macedonia, σε άλλα σκέτο Macedonia). Στη Γερμανία πριν τρία χρόνια πήγα να πάρω ένα μπλουζάκι, κοιτάω την ετικέττα και έλεγε Made in Macedonia (δεν το πήρα λόγω εθνικής υπερηφάνειας - άσχετο αυτό). Σε όλους τους χάρτες στο διαδίκτυο, σε όλα τα factbooks, ό,τι και να κοιτάξεις, λέει Macedonia. Και όχι μόνο μετά την διάσπαση της Γιουγκοσλαβίας, αλλά και πριν. Απλά εμείς κοιμόμασταν (και κοιμόμαστε ακόμα) τον ύπνο του δικαίου.

Φράνσις είπε...

Εχω μια απορία και ισως εσυ μπορεις να με διαφωτίσεις: γιατι καθε φορα που υπαρχει ενα κρισιμο ζήτημα, εσωτερικης ή εξωτερικης πολιτικης, αδιαφορο, δεν καταλαβαινω τι στι διαολο γίνεται ακριβως; και υποτίθεται ότι λόγω σπουδων θα επρεπε αν καταλαβαίνω το ζώον.Μήπως τελικα ολος αυτος ο πακτωλος πληροφοριών που μας πνιγει πανταχόθεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να μενουμε κλειδαμπαρωμένοι στην άγνοια;(Οσο γιατους ακροδεξιους και τα συλλαλητηρια τους, δυστυχως, σε μία κοινωνία που θελει να λεγεται ανεκτική με συνεπεια, επιβαλλεται να ανεχεται,και οχι να συμμερίζεται, το τονίζω, και τις διαδηλώσεις των ακροδεξιών βούρλων... Παντως, αν μου επιτρεπεις, θεωρω το άκρο κακό πραγμα γενικώς.(Μαλλον ασχετο σχολιο εκανα παλι γαμωτι).Καλημερα anyway.

cortlinux είπε...

@σοφία

Δεν είναι ακριβώς ότι κοιμόμαστε. Νομίζω ότι απλά αν δεν μας είχε πιάσει υστερία τότε (στις αρχές της δεκαετίας του 90) θα είχαμε τελειώσει με μια σύνθετη ονομασία. Αντιθέτως με την ακραία στάση μας καταφέραμε να ενισχύσουμε τους αντίστοιχους εθνικιστές και έτσι η ιστορία οδηγήθηκε σε αδιέξοδο.

Φυσικά δεν είμαστε προνομοιούχοι στις ευθύνες.Ας πούμε διαφωνώ κάθετα με την FYROM με την υποστήριξή τους ότι είναι απόγονοι των αρχαίων μακεδόνων (κι ότι ήταν αρχαίο σλαβικό φύλο ειδικά με αυτό), το οποίο είναι ανιστόριτο.

(όπως και διαφωνώ ότι εμείς είμαστε καθαροί απόγονοι των αρχαίων ελλήνων - αλλά δεν θα ήθελα να αποπροσανατολιστεί η κουβέντα)

Από την άλλη αν κοιτάξεις στους παλιούς χάρτες (μιλάω για 1800) θα δεις ότι όταν μιλούσε κάποιος για μακεδονία ουσιαστικά μιλούσε για μια τεράστια περιοχή (παραπάνω από την FYROM και το δικό μας γεωγραφικό διαμέρισμα) που έπιανε σημαντικό μέρος των βαλκανίων. Οπότε η ονομασία FYROM ή Σλαβομακεδονία εμένα δεν θα με χάλαγε.

Τα εθνικά ή μάλλον τα κρατικά θέματα χρειάζονται να λύνονται με ηρεμία και με λογική κι όχι με συναισθηματικούς παράγοντες. Γενικά όποτε η πολιτική στηρίχτηκε στο συναίσθημα , οδήγησε σε καταστροφές και ακρότητες.


@auburn kate

δεν νομίζω ότι η υπερπληθώρα πληροφοριών είναι ακριβώς πρόβλημα. απλά χρειάζεται συστηματική ενίσχυση κι ενημέρωση των νοητικών φίλτρων μας (sic). θέλει θάρρος για να βρεις και να πεις την αλήθεια (που μερικές φορές πονάει πολύ).
Δεν με ενοχλούν ακριβώς ότι κάνουν συλλαλητήρια (είναι δικαίωμά τους) απλά νομίζω ότι θα οδηγηθούμε να δούμε επιφανειακά το όλο θέμα.
Συμφωνούμε περί άκρων.

Καλώς ήρθες :-)

Σοφία είπε...

Συμφωνώ με όλα όσα λες, και ναι, βεβαίως στους παλιούς χάρτες η Μακεδονία ήταν μια πολύ μεγαλύτερη περιοχή, γιατί ο όρος Μακεδονία είναι (και) γεωγραφικός. Δεν είμαστε όμως η πρώτη περιοχή του πλανήτη που συνέβει ένας γεωγραφικός όρος να γίνει πολιτικός και να υιοθετηθεί από ένα κράτος (π.χ. η Μεγάλη Βρετανία - Grande Bretagne - και η περιοχή Bretagne της βόρειας Γαλλίας). Για το λόγο αυτό, και γιατί είμαστε η μεγαλύτερη δύναμη της περιοχής αυτή τη στιγμή και για το προσεχές μέλλον, θα έπρεπε να είμαστε πιο νηφάλιοι στις διαπραγματεύσεις μας και πιο συγκρατημένοι στις απαιτήσεις μας... αλλά πού τέτοια τύχη.

Unknown είπε...

Άσε φίλε μου, προβλέπω μεγάλο αναβρασμό...ελπίζω να μην ζήσουμε στιγμές που να παρακαλάμε να τις ξεχάσουμε...

Καλό Σ/Κ!

cortlinux είπε...

@σοφία

είπες μια μαγική λέξη: νηφάλιοι.

δυστυχώς στην Ελλάδα έχουμε πολύ δρόμο για να ξεφύγει ο πολιτικός πολιτισμός μας από τον λαϊκισμό. υπάρχει μακρά ιστορία σε αυτό (αριστερή, δεξιά)

και θα προτιμούσα να μην απευθύνονται στο θυμικό μας οι πολιτικές δηλώσεις.

χαίρομαι που συμφωνούμε.

@Samael

Βασικά είμαι σε μεταίχμιο. Περιμένω να δω πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα και στο Κόσοβο. Είναι ένα επίσης χαρτί που ανησυχεί και τις δύο πλευρές.

Διαβάζοντας για το Κόσοβο σε άλλα blogs αλλά και στην wikiπαίδεια μου έκανε εντύπωση ότι από πολύ παλιά υπάρχει παγκόσμιο ενδιαφέρον για την συγκεκριμένη περιοχή. Και προσωπικά δεν μπορώ να το κατανοήσω. Ελπίζω ότι δεν θα γίνει τίποτα. Ελπίζω :-/

Σοφία είπε...

To ενδιαφέρον μάλλον οφείλεται στο γεγονός ότι η περιοχή έχει πολλούς φυσικούς πόρους. Έτσι έχω ακούσει τουλάχιστον. Αλλά αν το καλοσκεφτείς, τι στην ευχή κόπτονται όλοι για το Κοσσυφοπέδιο; Επειδή λυπούνται τους Αλβανούς; Σιγά...

Δ. Τζ. είπε...

Φοβάμαι ότι θα επαναληφθούν οι σκηνές των αρχών της δεκαετίας του '90. Οι Μακεδονομάχοι (φαίνεται πως) είναι έτοιμοι για όλα (ο Άνθιμος ετοιμάζει συλλαλητήρια, άλλοι… ΛΑΟΣυνάξεις). Οπότε πιστεύω ότι η κυβέρνηση -που μάλλον είναι αποφασισμένη να κλείσει ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ το ζήτημα-, θα βρει σθεναρές αντιδράσεις. Και αν τελικά βρεθεί μια συμβιβαστική φόρμουλα θα είναι κρίμα να μην προχωρήσει η διαπραγμάτευση με δική μας -και πάλι- υπαιτιότητα... Ο καιρός γαρ εγγύς, που λέει και μια ψυχή…

cortlinux είπε...

Δεν πιστεύω ότι η κυβέρνηση έχει αυτή την δυναμικότητα. ΤΟ αντίθετο πιστεύω. Ότι θα το χρησιμοποιήσει για να την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, ώστε να ενισχύσει το ποσοστό της στην βουλή.

Δεν νομίζω ότι μας έχει δώσει δείγματα τέτοιας αποφασιστικότητας.

Ενώ το πρόβλημα όσο δεν λύνεται τόσο πιο πολύ δυσκολεύει αλλά αποτελεί και σημείο για την δημιουργία επιπρόσθετων προβλημάτων στο μέλλον.

Αντί για εμπάργκο για μένα θα έπρεπε να έχουμε προσπαθήσει η οικονομία τους να στηρίζεται στα δικά μας κεφάλαια, όσο κυνικό κι αν ακουγεται αυτό. Αυτό θα έπρεπε να κάνει μια χώρα που θέλει να έχει το πάνω χέρι στην περιοχή της κι όχι να κάνει εμπάργκο. Φυσικά δεν είναι τόσο εύκολο.