"Pas moi qu'ai fait les voyages,C'est les voyages qui m'ont fait"
Bernard Lavilliers
Κυριακή, Αυγούστου 26, 2007
πυρκαγιές αυγούστου 2007
Η παραπάνω φωτογραφία είναι από δορυφόρο της NASA. Μπορείτε να δείτε καθαρά τους καπνούς πάνω από την Πελοπόννησο και την Εύβοια. Είναι το πως φαινόταν η Ελλάδα χτες.
Πολλά ακούστηκαν και ακούγονται αυτές τις ημέρες, για την αιτία των πυρκαγιών:
1) ότι τις έβαλαν ξένοι παράγοντες, συγκεκριμένα οι Τούρκοι. η ερώτηση-απάντησή μου είναι , την καταπάτηση μετά Τούρκοι θα την κάνουν;
2) ότι τις έβαλαν οι πασόκοι για να κερδίσουν τις εκλογές (αντίστοιχα έχω ακούσει και το ανάποδο , νεοδημοκράτες δηλαδή). πιστεύετε ότι θα δεν θα το είχαν πάρει είδηση οι αντίπαλοί τους για να το εκμεταλευτούν; αλλά και πάλι, όσο και να μην τους χωνεύω... δεν μπορεί να είναι τόσο λαμόγια πια.
3) ότι τις έβαλαν αντιεξουσιαστές. αυτή την μαλακία τώρα πώς την σκέφτηκαν; ούτε ο άδωνης δεν την δέχτηκε , φανταστείτε δηλαδή για τι παπαριά πρόκειται για να μην την δέχεται ούτε αυτός. (συγκεκριμένα είπε : μπορεί να καίνε τα βιβλιοπωλεία μου αλλά τα δάση αποκλείεται)
.
Το πιο βασικό όμως για μένα είναι ότι δεν έχουμε σωστό σύστημα αντιμετώπισης τέτοιων καταστάσεων. Το πυροσβεστικό και δασοπυροσβεστικό σώμα θα έπρεπε να είναι πλήρως οργανωμένα, να μην υπάρχουν ελλείψεις. Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα με τα μισά δάση από πεύκο και υψηλές θερμοκρασίες επιβάλλεται ένα οργανωμένο σύστημα δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης. Να υπάρχει σωστή πρόληψη των πυρκαγιών. Σε αυτό το τελευταίο ευθυνόμαστε άμεσα κι εμείς. Αναφέρω απλά το δρόμο για την Επίδαυρο όπου έβλεπα κατά μήκος της διαδρομής , δίπλα στα δέντρα, πάρα πολλά σκουπίδια. Αυτά αν δεν αποτελέσουν αιτία , σίγουρα θα βοηθήσουν μια πυρκαγιά (μια και τα περισσότερα αποτελούν πλαστικά).
Το πυροσβεστικό σώμα θα έπρεπε να είναι από τα πιο οργανωμένα (και από θέμα προσωπικού και από θέμα εξοπλισμού) κι όχι να μιλάμε τώρα για τους καημένους τους πυροσβέστες που πολεμάνε τις φλόγες με tshirt από το μοναστηράκι.
Παρότι θα ακουστεί άσχετο... Στον σεισμό του 99 είχαμε θρηνήσει, φωνάξει κτλ. Τι έχει γίνει από τότε για να μην θρηνήσουμε ανθρώπους; Τι μέτρα έχουν παρθεί; Έχουν γίνει ποτέ ασκήσεις ανά πόλη ή δήμο για το τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες σε περίπτωση σεισμού; Ή πάλι θα τα μαθαίνουμε στην πράξη; Τα κτίρια καινούρια ή παλιά έχουν ελεγχθεί για την αντοχή τους σε παρόμοιες καταστάσεις; Η θα μιλάμε και πάλι για θεομηνίες;
Δεν ξέρω πόσα θύματα έχουμε μέχρι στιγμής (έχω μείνει στα 50). Όμως και ένας/μία να ήταν είναι απώλεια , είναι ζωή που δεν ξαναέρχεται. Ελπίζω να μην προστεθούν κι άλλοι.
Καλή δύναμη σε όσους πολεμούν με τις φλόγες , πυροσβέστες και κατοίκους.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
2 σχόλια:
Κανένα μέτρο μόνο να κλαίμε εκ των υστέρων ξέρουμε.
"Σαν ψυχροί θεατές να πενθούμε το χτες"...
θα πρέπει να μάθουμε κάποια στιγμή να μαθαίνουμε από τα λάθη μας...
Δημοσίευση σχολίου