"Pas moi qu'ai fait les voyages,C'est les voyages qui m'ont fait"
Bernard Lavilliers

Τρίτη, Φεβρουαρίου 26, 2008

ω τι καιροί, ω τι blogging

Το παρόν post προσπάθησε να αποφύγει τους βαριούς χαρακτηρισμούς για τους "υπερασπιστές" της "δημοκρατίας" μας.

Καταρχήν πρέπει να ευχαριστήσουμε για την ποιότητα της δημοκαφρίας μας που απολαμβάνουμε τόσο καιρό στην ελληνική τηλεόραση τον κύριο "πριν και μετά το χάος με λένε μάκη,σε καταγράφω και σου χαμογελάω". Αυτό το υπέροχο δείγμα υπέρτατης δημοσιογραφίας όπου παραδόξως όλες σχεδόν οι καταγγελίες του έχουν δικαιώσει τους... αντιπάλους του. Όπου ο κιτρινισμός είναι μόνο πηγαίο χιούμορ του τίτλου εκπομπής του , ενώ το όραμά του για μια διαφορετική ζουγκλοειδή ελλάδα όπου αμφότεροι θα κανιβαλιζόμαστε είναι διάχυτο στην καριέρα του.

Στην συνέχεια την αγαπητή μας κυβέρνηση. Ωωω αγαπητή σεμνή και ταπεινή κορασίς. Μα όχι μην ντρέπεστε ω, παρθένα δεσποσύνη. Άσπυλη και αμόλυντη, εσείς που πότε μα ποτέ δεν αδιαφθορίσατε. Ναι το ξέρω η Vodafone ήταν μια ατυχία της στιγμής. Ενώ ο υπερζήλος των αστυνομικών μας, των ακούνητων αυτών νεαρών, υπέρβαση πάθους για το καθήκον. Καμιά φορά χρυσαυγατίζουν αλλά αυτό είναι νεανικές εξάρσεις. Ω μα ναι και τα δάση. Ήταν απλά η μοίρα που το φερε. Ε και οι παλιοί άλλωστε το κάναν για να δυναμώσει το χωράφι. Ε κι εσύ ω αμόλυντη ποτέ δεν χαλάς την παράδοση. Πάντα πιστή και οσφιοκαμπτούσα γέρνεις στα σημεία των καιρών. Ω εσύ.

Στο τέλος πρέπει να ευχαριστήσουμε τον κύριο Καψαμπέλη. Τούτον δεν τον ήξερα. Έμαθα ότι χειρίζεται διαβόητο μπλογίδιον-ιστολόγιον. Είναι τόσο μεγάλος γνώστης του αντικειμένου που δεν ξέρει πώς διαχείζονται τα σχόλια σε ένα βλογ. Μεγάλος γνώστης πράγματι.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Μα καλά για πόσο ηλίθιους μας έχετε;

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Τα blogs είναι μέσο έκφρασης κι όχι ενημέρωσης. Οποιοσδήποτε θέλει να ενημερωθεί δεν διαβάζει blogs διαβάζει τα αντίστοιχα sites. Δυστυχώς όσοι ξέρουν αποφεύγουν τα ελληνικά (δεν ξέρω αν αυτό το θεωρείται προς τιμήν σας). Προτιμώ να διαβάσω bbc , reuter κτλ παρά skai , ΕΡΤ κτλ. Περισσότερες πραγματικές ειδήσεις θα πάρω από εκεί για τον τόπο μου.
Κι αν ένα μέρος των χρηστών στρέφεται για ενημέρωση στα blogs κι όχι στα μέσα ενημέρωσης τότε θα πρέπει να προβληματιστείτε το γιατί θεωρούνται πιο αξιόπιστα.

Ως χώρος έκφρασης το λοιπόν , αποτελεί και χώρος συζήτησης ένα blog. Σαν ένα σπίτι που μαζευόμαστε και συζητάμε. Πολλές φορές συζητάμε και θέματα που σκεπάζουν οι πραγματικοί δημοσιογράφοι. Αρκετές φορές λέμε και αρκετές μαλακίες. Παίζουμε. Προτίνουμε. Ερωτευόμαστε. Όχι το blog δεν είναι μέσο ενημέρωσης. Είναι μέσο έκφρασης και επικοινωνίας.

Μπορεί εσείς να προτιμάτε την προβατοποίηση και ανεγκεφαλιοτοποίηση της tv. Γιατί αυτό βολεύει. Να καθόμαστε και να ακούμε και να μην συζητάμε. Όμως όχι ρε, οι παρέες μαζευτήκανε στο net.

ΌΧΙ δεν υπερασπίζομαι κάποιους εκβιαστές. Που δεν ξέρω αν είναι. Οι υπερασπιστές της δημοκρατίας έχουν βγάλει απόφαση πριν από την όποια δίκη. Έτσι το συνηθίζουν, όπως πάντα να εισαγγελεύουν. Η δικαιοσύνη όμως είναι υπεύθυνη γι αυτό, κι αν είναι πράγματι να τιμωρηθούν.


Οι bloggers δεν έκλεψαν το επάγγελμα κανενός. Δεν υποκατέστισαν κανέναν δημοσιογράφο όπως όλοι φοβηθήκαν. Απλοί άνθρωποι βρήκαν τρόπο να πουν την γνώμη τους ελεύθερα. Ούτε το έπεξαν εισαγγελείς. Απλά ενώσαν τις φωνές τους σε συγκεκριμένες στιγμές.

Δεν ξέρω αν το παιχνίδι ήταν προσχεδιασμένο για να δαιμονοποιηθεί το blogging και το διαδίκτυο γενικά (που τόσο το φοβούνται πια), όμως έτσι καταλήγει. Και οφείλουμε να το υπερασπιστούμε κατά την γνώμη μου.

Η ενημέρωση λογοκρίνεται και το βλέπουμε. Όμως το δικαίωμα έκφρασής μου, σας, μας δεν μπορεί να λογοκρίνεται. Είναι δικαίωμά μου να μην σας πάω και να το λέω. Είτε σε λένε Μάκη, είτε Χίο , είτε Αλογοσκούφη, είτε Cortlinux, είτε οτιδήποτε. Μπορώ να σε κρίνω και να λέω την γνώμη μου. Έστω και ανώνυμα.

Φυσικά επαναλαμβάνω ότι δεν είμαι υπέρ κανενός εκβιασμού ή συκοφάντησης που όμως ακόμη και τώρα μπορεί να εκδιωθεί με τα σύγχρονα νομικά μέσα εφόσον αυτή προκαλεί βλάβη στο πρόσωπο στόχος.

για πιο συγκρατημένη ανάγνωση των γεγονότων παραπέμπω στα εξής κείμενα του Gravity and the wind καθώς και του περαστικού.

11 σχόλια:

Περαστικός είπε...

Ευχαριστώ για την αναφορά Cortlinux. Πολύ σωστή η αναφορά σου για τα blog ως μέσου έκφρασης και επικοινωνίας. Τα πράγματα σε αυτό τον τόπο πάνε από το κακό στο χειρότερο, ας ελπίσουμε ότι δεν θα μας κόψουν τις ηλεκτρονικές ανάσες μας.

cyrus είπε...

Αυτή είναι και η ουσία της ψηφιακής επανάστασης: το (ψηφιοποιημένο πλέον) περιεχόμενο είναι τρομερά εύκολο στην παραγωγή, τη διαχείριση και τη διανομή του, και είναι διαθέσιμο από τον καθένα στον καθένα. Αυτό δημιούργησε τεράστια αμηχανία στις παραδοσιακές βιομηχανίες του ακροάματος, του θεάματος και των εντύπων, οι οποίες ακόμη δεν έχουν βρει πώς θα μετεξελιχθούν και αντιδρούν σπασμωδικά.

Δεν θυμάμαι, ο Δήμου είχε πει ότι η ψηφιοποίηση είναι η πιο δημοκρατική επανάσταση; Ή αλλού το άκουσα;

Άκουσες ότι μέχρι και ο Κουίκ δήλωσε μπλόγκερ;

cortlinux είπε...

@περαστικέ καλώς ήρθες :-)

να πω την αλήθεια δεν νομίζω ότι πάμε από το κακό στο χειρότερο, απλά υπάρχει σύγκρουση γενεών κατά την γνώμη μου.

Πιο συγκεκριμένα υπάρχει μεγάλο χάσμα μεταξύ των γενεών λόγω της τεχνολογίας.

@cyrusgeo
ναι δεν είναι απίστευτη η ευκολία; ουσιαστικά σου παρέχονται τόσοι τρόποι για να εκφραστείς και για να επικοινωνήσεις που μπορείς αν το συστηματοποίησεις να κάνεις παπάδες με μηδενικό κόστος χρόνου και χρήματος.
To πιο σημαντικό για μένα είναι το μέσο είναι αλληλεπιδραστικό.

Ο Δήμου νομίζω ότι είπε ότι το blogging είναι η πιο δημοκρατική επανάσταση και με έντονες αντιεξουσιαστικές βάσεις.
Tον είχε στην NET όπου ήταν ο παλιός καλός Δήμου με τον ορθολογικό και οργανωμένο τρόπο σκέψης. :-)

Ευτυχώς που δεν το άκουσα... Αν και δεν μου φαίνεται παράξενο :-/ . Το url του το είπε;

cyrus είπε...

Όχι, δεν το είπε. Ίσως να έχει απλά λογαριασμό, χωρίς μπλογκ. Ίσως και να το είπε έτσι. Σε κάποια ελληνοφρένεια, πάντως, τον έδειχνε να μιλάει για το λάπτοπ που έχει μπροστά του στην εκπομπή με τρόπο που δεν με έπεισε ότι ήξερε για τι πράγμα μιλούσε...

Φράνσις είπε...

έγραψες.ε΄χω διαολιστει με ολο αυτο το σκηνικό δαιμονοποιησης και συνεχους αναφοράς στον κύριο τάδε με το blog του. Ρε μπας και όλο αυτο είναι διαφήμιση για τον κύριο; Η'ακόμη χειρότερα, μηπως αυτος εχει λερωμενη τη φωλιά του;Ωχ, λες τωρα να μας μπουζουριασουν και μας;Για δες και το ποστ του exitmusician με τίτλο "η πρώτη ήττα".Μωρε δε μας χέζουν λεω γω; Βιβλια κινηματογραφος, αγαπημενοι, μουσική και σκεψη ειναι τα αντιδοτα.Να προσεχεις, ολοι αν προσεχουμε.Μην μας κλεψουν το μυαλό και τη φωνή.

Δ. Τζ. είπε...

Το θέμα έχει πολλές συνιστώσες και ως εκ τούτου δεν μπορούμε να πάρουμε θέση μονολεκτικά. Θεωρώ πάντως προφανές ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να γράφει ότι θέλει ανώνυμα. Νομίζω όμως ότι αυτή η ανωνυμία πρέπει να αίρεται όταν υπάρχουν μηνύσεις για αξιόποινες πράξεις (π.χ. εκβιασμός). Αυτό όμως δε σημαίνει ότι πρέπει να στιγματιστούν όλοι οι μπλογκερς ως εκβιαστές. Οι γενικεύσεις ποτέ δεν έκαναν καλό...

ΥΓ. Δεν ξέρω τι γίνεται γενικά στο χώρο των μπλογκς, αλλά για το press-gr, θεωρώ ότι και καπνός υπάρχει και φωτιά. Έχει κατά καιρούς δημοσιεύσει μεγάλες μπαρούφες χωρίς να επανορθώσει, οπότε φαντάζομαι ότι έχουν κάθε λόγο πολλοί να κινηθούν δικαστικά εναντίον του...

cortlinux είπε...

Μα ναι. Νομίζω ότι και στο κείμενό μου είναι εμφανές ότι δεν είμαι υπέρ των όποιων εκβιαστών ή συκοφαντών. Περισσότερο τσατίζομαι γιατί πάνε να το χρησιμοποιήσουν αλλιώς.

doctor είπε...

Τα blogs είναι ό,τι θέλουν οι bloggers.
Αυτά τα τσογλάνια που βγαίνουν στα παράθυρα των ΜΜΕ ως ... bloggers και μιλούν εξ ονόματός μας ποιος θα τα βάλει στην θέση τους;

doctor

Unknown είπε...

Νομίζω πως εγώ ή εσύ δεν κινδυνεύουμε από κενενός είδους λογοκρισία, και δεν εννοώ ως προς το περιεχόμενο...Τα δημοφιλή blogs που είναι και ολίγον "κίτρινα" έχουν το πρόβλημα...

Το press.gr και οποιοδήποτε blog με δημοτικότητα πλήγεται περισσότερο από τ' άλλα. Δλδ δεν μπορώ να δεχτώ ότι εσύ ή εγώ θα πάθουμε ζημιά απ' αυτή την ιστορία.
Έπειτα η ελληνική νομοθεσία δεν μπορεί να παρέμβει σ'ένα λογισμικό που έχει αμερικανικές ρίζες. Φυσικά δεχόμαστε τους όρους όταν φτιάχνουμε ένα blog, το οποίο δεν μας ανήκει...μας ανήκουν μόνο οι ιδέες κι οι σκέψεις.

Έπειτα, γιατί να πιστέψουμε ότι γράφει ένα blog χωρίς να ξέρουμε ποιος το γράφει και με ποια κίνητρα; Οι bloggers που δημιουργούν ένα e-life style κι αποκτούν αναγνωρισιμότητα μέσα απ' το blog τους είναι περισσότερο επίφοβοι. Μέσα στο πληροφοριακό χάος συναντάμε πολλά σκουπίδια.

Εξάλλου είμαστε η χώρα της υπερβολής.Ας μην παίζουμε κι εμείς το παιχνίδι των ΜΜΕ και δίνουμε αξία σ'ένα θέμα που σε λίγο καιρό δεν θα έχει καμία αξία και η ζωή εντός κι εκτός δικτύου θα έχει ν' ασχοληθεί με σημαντικότερα θέματα.

Καλύτερα να είμαστε επικίνδυνοι εκτός της οθόνης για το Σύστημα...βέβαια δεν μειώνω την σημασία της ελευθερίας λόγου στο διαδίκτυο, αλλά ας μην έχουμε αυταπάτες περί δύναμης των bloggers που διαμορφώνουν καταστάσεις.

Πέρα όλων, τα blogs δεν θα γίνουν ποτέ μέσο με τόση δύναμη κι ορατότητα , όπως ο Τύπος κι η tv.Δεν έχουν ούτε την "αυθεντία", ούτε την διαφήμιση.

cortlinux είπε...

@ δρακατώρ
στην Ελλάδα είσαι ότι δηλώσεις... Ο Τσαρούχης δεν το είχε πει;

και επίσης παραφράζοντας:
τους γνωστούς πολλοί μίσησαν, την δόξα κανείς.

πάντως δόκτωρα νομίζω ότι ουσιαστικά θα απομονωθούν.

@Samael

Να σου πω την αλήθεια δεν πιστεύω ότι εμένα μπορούν να με αγγίξουν όλα αυτά, με την έννοια ότι δεν είναι η θεματολογία και η αναγνωσιμότητά μου τέτοια ώστε να ασχοληθούν.

Από την άλλη με εκνεύρισε ο εντελώς αστυνομικίστικος τρόπος αντιμετώπισης του μέσου.
Όπως και η δαιμονοποίησή του.
Από την άλλη όπως προείπα πρώτα από όλα αποτελεί ένα μέσο έκφρασης κι όχι ενημέρωσης. Ή πιο σωστά το ενημέρωσης επέρχεται λόγω της όποιας κουβέντας.

Το αν θα αποτελέσουν ένα καινούριο μέσο δεν το ξέρουμε ακόμη και διαφωνώ κάθετα. Είμαστε ακόμη στην αρχή και ουσιαστικά παίζουμε με αυτά και μέσα από το παιχνίδι αυτό, καθώς και από άτομα που θα έχουν "χωνέψει" αυτές τις αλλαγές θα επέλθει το καινούριο, η ουσιαστική αλλαγή.

diva είπε...

Συμφωνώ απολύτως με τον cyrusgeo